W czasie moich wielkich i małych podróży po Niemczech trafiłam pewnego razu do tureckiej knajpki w centrum Frankfurtu - Bayram. Mimo dość późnej pory ruch w niej trwał w najlepsze, a klientela zaspakajała głód nie tylko kebabami....
Jednym z dań, które mnie zaciekawiło już z nazwy, było pide - ciasto w kształcie łódki, taka a la pizza, z różnymi farszami. Wówczas postawiłam na owczy ser. Dziś, kiedy poznałam i polubiłam smak pide - zrobiłam ją z mięsem mielonym.
Zapraszam Was tym razem w małą podróż kulinarną. Nie, nie do Turcji, a do jednego z moich ulubionych niemieckich miast, które nigdy nie zasypia, w którym zawsze tętni życie
- do Frankfurtu nad Menem.
Przejdźmy się brzegiem Menu, a później przecinając jeden z mostów kierujmy się w stronę Hauptbahnhof, czyli Dworca Głównego. 300 metrów od niego na Münchener Straße jest
Bayram Kebab Haus!
Wejdzcie do tej knajpki, poczujcie unoszące się zapachy, bądźcie cząstką panującego tam gwaru i styku wielu kultur. A w samym środku Wy i ... kubek tureckiej gorącej herbaty. Uwielbiam! :)
fot. Izabela Magdalena |
2 szklanki mąki pszennej Typ 500 lub 550
1 łyżeczka soli
12 gram świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
3/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oliwy
Farsz:
300 g mięsa mielonego (wołowina, drób, mix)
3 cebule - pokroić w kostkę
2 - 3 ząbki czosnku
1 papryka czerwona - pokroić w kostkę
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki kminku mielonego
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
5 łyżek przecieru pomidorowego
sól, pieprz do smaku
I.
Do mąki dodać sól. Drożdże pokruszyć do miseczki, zasypujemy cukrem i mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 10-15 minut.
Do mąki dodajemy drożdże, oliwę i wodę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.
Odstawiamy na 1-1,5 h w ciepłe miejsce.
II.
W tym czasie robimy farsz:
Mielone wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy cebulę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Do mięsa dorzucamy paprykę i doprawiamy. Na samym końcu dodajemy koncentrat pomidorowy. Możecie do farszu dodać także zieloną pietruszkę.
III.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni.
Ciasto kroimy na 3 części. Rozwałkować je należy w kształt przypominający łódkę lub prostokąt.
Przekładamy na blachę. Na jedną część wykładamy farsz. Lepimy boki.
Pieczemy przez 13-16 minut.
Smacznego!
fot. Izabela Magdalena |
fot. Izabela Magdalena |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz