Kochani!
Aga zrobiła roladę łososiową - szpinakową - kolorową!
I z fetą, bo bez fety przy takich okazjach, jak te, które były i będą się nie obędzie!
A zatem sporządzacie listę zakupów i pędzicie do sklepu.
I działacie, szalejecie i imprezę wydajecie!
I niech będzie wesoło, radośnie i w najlepszym towarzystwie!
I tak właśnie trzeba wystartować w 2015 roku!
Uroczyście!
Z piosnką na ustach...."zielono mi..."
Ps. A ja przy najbliższej okazji wbijam do Frau na roladę ;)
Składniki
- 1/2 kg szpinaku mrożonego
- 1 łyżka masła
- 4 jaja
- czosnek
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
- 100-200 g łososia wędzonego na zimno
- opakowanie fety
- trochę białego serka typu almette naturalny
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu
Rolowanie:
Szpinak mrożony wrzucić z masłem na patelnię. Podusić pod przykryciem. Dodać przeciśnięty czosnek, przyprawy i jeszcze troszkę odparować. Całość wystudzić, zmiksować z żółtkami i mąką.
Na końcu dodać ubite białka.
Rozłożyć papier na blachę z wyposażenia kuchenki (jak na roladę słodką) i piec ok. 15 min w 190 stopniach. Wyjąć i na wierzch położyć wilgotną ściereczkę. Po ostygnięciu, zdjąć ściereczkę, odwrócić tak ,aby papier był na górze i zdjąć. Szpinak położyć na papierze i na to rozsmarować wymieszane serki.
Na to rozłożyć łososia - dokładnie zawinąć papierem i do lodówki.
fot. Agnieszka Prus |
fot. Agnieszka Prus |
fot. Agnieszka Prus |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz