niedziela, 14 sierpnia 2016

Tarta bananowo-brzoskwiniowa

Kochani, 

mój faworyt na sierpniowe spotkania w gronie przyjaciół, na wieczorne posiadówy, na każdą domówkę, na imieniny babci, na lepsze i gorsze dni. 
Jej, jaka ona pyszna!!! Delikatna i krucha. Taka, jak tarta być powinna. 
No i te banany w towarzystwie brzoskwiń, opatulone orzechowo-cynamonową pierzynką...mmm
Tą tartę trzeba po prostu zrobić!


Tarta bananowo-brzoskwiniowa



Ciasto:

1 łyżka cukru
1 żółtko
300 gram mąki
150 gram masła

Wszystkie składniki zagnieść na ciasto. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
2/3 ciasta wyłożyć na tortownicę (o średnicy 24-26 cm). 
1/3 ciasta włożyć do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. 

Nadzienie:

2-4 dojrzałe banany
2 brzoskwinie
100 gram zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego kardamonu
3 białka

Orzechy wymieszać z cynamonem i kardamonem. 
Banany obrać, pokroić w plastry. Wyłożyć na spód tortownicy. 
Posypać delikatnie bułką tartą. 
Brzoskwinie pokroić w plastry. Wyłożyć na banany. 
Posypać delikatnie bułką tartą. 
Białka ubić na sztywną pianę. Do białek dodać orzechy. 
Delikatnie wymieszać. 
Pianę z białek rozprowadzić na brzoskwiniach. 
1/3 ciasta pokruszyć na białka.

Tartę piec ok. 30 -40 minut w temperaturze 175/180 stopni. 


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam wszystko o smaku bananowym, więc z pewnością ta tarta też mi posmakuje. Na pewno sprawdzę przepis. Dzięki.

    OdpowiedzUsuń