Domowa pizza, czyli powiew Italii w kuchni
(bez czekania, aż ciasto urośnie)
www.kuchniasmakow.blogspot.com |
50 gram drożdży
1 szklanka mleka
300-400 gram mąki
1 łyżka cukru
szczypta soli
olej (do posmarowania blachy)
przecier pomidorowy
ser tarty
pieczarki
szynka
cebula
pomidory
oregano
pieprz
sól
Ciasto:
Do miski wsypać mąkę, cukier, sól.
Mleko delikatnie podgrzać, wrzucić do niego drożdże. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży.
Mleko z drożdżami wlać do mąki.
Wyrobić elastyczne ciasto.
W razie potrzeby dodać mąki.
Blachę posmarować olejem.
Ciasto rozprowadzić na blaszce.
Nadzienie:
Wierzch ciasta posmarować przecierem pomidorowym.
Na to rozsypać tu i ówdzie ser.
Oregano, pieprz, sól.
Pieczarki, szynka, papryka, cebula, pomidory.
Oregano.
Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika.
Pizzę piec ok. 40-50 minut w temperaturze 160/180 stopni.
www.kuchniasmakow.blogspot.com |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz