niedziela, 14 sierpnia 2016

Domowa pizza

Domowa pizza, czyli powiew Italii w kuchni
(bez czekania, aż ciasto urośnie)

www.kuchniasmakow.blogspot.com

50 gram drożdży
1 szklanka mleka
300-400 gram mąki
1 łyżka cukru
szczypta soli
olej (do posmarowania blachy)

przecier pomidorowy
ser tarty
pieczarki
szynka
cebula
pomidory
oregano
pieprz
sól

Ciasto:

Do miski wsypać mąkę, cukier, sól. 
Mleko delikatnie podgrzać, wrzucić do niego drożdże. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży. 
Mleko z drożdżami wlać do mąki. 
Wyrobić elastyczne ciasto.
W razie potrzeby dodać mąki. 
Blachę posmarować olejem. 
Ciasto rozprowadzić na blaszce. 

Nadzienie:

Wierzch ciasta posmarować przecierem pomidorowym. 
Na to rozsypać tu i ówdzie ser. 
Oregano, pieprz, sól. 
Pieczarki, szynka, papryka, cebula, pomidory.
Oregano. 

Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika. 
Pizzę piec ok. 40-50 minut w temperaturze 160/180 stopni. 

www.kuchniasmakow.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz