niedziela, 7 sierpnia 2016

Zupa-krem z brokuł

Kochani,

dziś postanowiłam zrobić coś szybkiego i wykwintnego zarazem.
Pod ręką miałam brokuły, w ogródku znalazła się marchewka,
a w domowej spiżarni czosnek i cebula.
Same te składniki wystarczą, aby skomponować z nich coś dobrego.
Efekty zobaczycie poniżej.
Krem jest pyszny, lekki i delikatny w smaku.
Można dodać do niego śmietany, creme fraiche lub zaciągnąć go mąką.


Zupa-krem z brokuł



www.kuchniasmakow.blogspot.com

4-6 marchewek
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
3 łyżki masła
1 brokuł
4-5 szklanek wody
2-3 łyżki bulionu w proszku
natka pietruszki
ew. pieprz, sól do smaku
ew. śmietana/creme fraiche

1. Marchewkę obrać, drobno pokroić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę.
Marchewkę, cebulę i czosnek podprażyć na 3 łyżkach masła, ok 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając.

2. Brokuł umyć, podzielić go na różyczki. 

3. Do garnka wlać wodę, wsypać bulion, zagotować. Do gotującego się bulionu dodać gorące warzywa, różyczki z brokuła. Całość gotować ok. 20-30 minut na średnim ogniu.

4. Na koniec krem można zaciągnąć śmietaną/creme fraiche lub mąką i doprawić do smaku. 

5. Całość udekorować pietruszką. 


www.kuchniasmakow.blogspot.com

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz