czwartek, 11 sierpnia 2016

Domowa spiżarnia - Słodko-kwaśna sałatka z cukinii

Kochani,

robimy zapasy na zimę z tego, co aktualnie rośnie w ogródku.
Do słoików wrzucamy okruchy szczęścia, garście miłości, wakacyjne wspomnienia, podmuchy ciepłego wiatru i kilka kropel letniego deszczu. Dodajemy proszek w kolorze tęczy, szczelnie zakręcamy. Otwieramy tylko wtedy, gdy nas zimowa chandra dopadnie.
Wtedy taki przetwór z domowej spiżarni wzięty, podnosi nas na duchu, dodaje otuchy, i każe bezzwłocznie nakierować myśli na bardziej pozytywne tory.

U nas z domieszką powyższych składników zrobiłyśmy sałatkę z cukinii.
Kolorowa - bo z papryką.
Żółta - bo z kurkumą.
Słodka - bo z cukrem.
Ostra - bo z cebulą.

Jednym słowem: będzie, co wspominać w zimowe dni :)

Słodko - kwaśna sałatka z cukinii
(z jednej porcji wychodzi ok. 5-6 słoików 700 gram)

www.kuchniasmakow.blogspot.com


3 kg cukinii - pokroić w grubsze plastry
4 kolorowe papryki - wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w paski średniej długości
4 cebule - obrać i pokroić w średniej długości paski
4 łyżki soli

Powyższe składniki wymieszać i pozostawić w misce ok. 3 godziny.

Po upływie 3 godzin, wyciągamy garnek i wlewamy/ wsypujemy do niego, co następuje:

3/4 litra octu - 5% 
(Może być ocet winny. Ocet spirytusowy 10% musicie koniecznie rozcieńczyć, tak aby później Wasza cukinia była jadalna)
2 szklanki cukru
50 gram ziarenek gorczycy
1/4 łyżeczki całych goździków
1 łyżeczka kurkumy

Wszystkie składniki zagotować. Do gotującej się zaprawy dodać odcedzoną lekko cukinię. 
Całość przegotować. Gorące słoiki napełnić sałatką. Dobrze zakręcić, postawić do górny dnem. 
Przechowywać w chłodnym miejscu.

(Osobiście gotuję słoiki, kiedy wystygną ok. 2-3 minuty od zagotowania. Wtedy mam pewność, że będą trzymać i się nie zepsują. )

www.kuchniasmakow.blogspot.com
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz