robimy zapasy na zimę z tego, co aktualnie rośnie w ogródku.
Do słoików wrzucamy okruchy szczęścia, garście miłości, wakacyjne wspomnienia, podmuchy ciepłego wiatru i kilka kropel letniego deszczu. Dodajemy proszek w kolorze tęczy, szczelnie zakręcamy. Otwieramy tylko wtedy, gdy nas zimowa chandra dopadnie.
Wtedy taki przetwór z domowej spiżarni wzięty, podnosi nas na duchu, dodaje otuchy, i każe bezzwłocznie nakierować myśli na bardziej pozytywne tory.
U nas z domieszką powyższych składników zrobiłyśmy sałatkę z cukinii.
Kolorowa - bo z papryką.
Żółta - bo z kurkumą.
Słodka - bo z cukrem.
Ostra - bo z cebulą.
Jednym słowem: będzie, co wspominać w zimowe dni :)
Słodko - kwaśna sałatka z cukinii
(z jednej porcji wychodzi ok. 5-6 słoików 700 gram)
www.kuchniasmakow.blogspot.com |
3 kg cukinii - pokroić w grubsze plastry
4 kolorowe papryki - wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w paski średniej długości
4 cebule - obrać i pokroić w średniej długości paski
4 łyżki soli
Powyższe składniki wymieszać i pozostawić w misce ok. 3 godziny.
Po upływie 3 godzin, wyciągamy garnek i wlewamy/ wsypujemy do niego, co następuje:
3/4 litra octu - 5%
(Może być ocet winny. Ocet spirytusowy 10% musicie koniecznie rozcieńczyć, tak aby później Wasza cukinia była jadalna)
2 szklanki cukru
50 gram ziarenek gorczycy
1/4 łyżeczki całych goździków
1 łyżeczka kurkumy
Wszystkie składniki zagotować. Do gotującej się zaprawy dodać odcedzoną lekko cukinię.
Całość przegotować. Gorące słoiki napełnić sałatką. Dobrze zakręcić, postawić do górny dnem.
Przechowywać w chłodnym miejscu.
(Osobiście gotuję słoiki, kiedy wystygną ok. 2-3 minuty od zagotowania. Wtedy mam pewność, że będą trzymać i się nie zepsują. )
www.kuchniasmakow.blogspot.com |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz