niedziela, 18 stycznia 2015

Kurczak w cieście francuskim

Danie proste, szybkie i sycące.


Kurczak w cieście francuskim


kuchniasmakow.blogspot.com


Składniki:

2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
4 plasterki sera żółtego
4 plasterki szynki
1 opakowanie ciasta francuskiego
sól, pieprz, oregano,
jajko

1. Filety z kurczaka oprószyć solą, pieprzem i oregano z dwóch stron.
2. Blachę wysypać mąką.
3. Ciasto francuskie rozłożyć, Przeciąć na pół.
4. Na jednej połówce położyć filet, 2 plasterki szynki, 2 plasterki sera żółtego.
5. Boki ciasta pociąć w paski po obu stronach, w odstępach ok. 1,5 - 2 cm.
6. Boki poprzekładać na wierzchu. Raz prawy pasek, raz lewy. Ważne, aby pomiędzy paskami były małe chociażby szczeliny, żeby kurczak mógł odparować.
7. Całość popędzlować jajkiem.
8. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 30 - 40 minut. (Zależy od grubości fileta.)
9. Serwować na ciepło:)


kuchniasmakow.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz