Dziś odbędziemy podróż kulinarną do Indii.
Hasłem przewodnim tej wyprawy jest MASALA.
Masala, czyli mieszanka.
Mieszanka przypraw,
mieszanka zapachów i aromatów,
mieszanka kolorów i dźwięków.
Masali, którą w Polsce generalnie znamy, jako przyprawę, jest kilka rodzajów.
Wyróżniamy: garam masalę, tandoori masalę, curry, pancz masalę, a także ćaj masalę, czyli aromatyczną mieszankę, używaną do herbaty.
Garam masala, którą Aga użyła do kurczaka, to mieszanka zmielonych przypraw, które w kuchni weddyjskiej określane są, jako "gorące". Co się kryje w tym proszku o intensywnej barwie?
Ano między innymi: kmin rzymski, kolendra, pieprz czarny, kardamon, liść laurowy, goździki, cynamon, pieprz cayenne.
Kiedy dodamy garam masalę pod koniec gotowania, wniknie ona w potrawę, a my będziemy mogli cieszyć się wyraźnym smakiem przygotowywanego dania.
Kurczak w mleczku kokosowym z garam masalą
www.kuchniasmakow.blogspot,com |
Składniki:
5-6 udek kurczaka
przyprawa do drobiu
Sos:
2 cebule - obrać i pokroić w kostkę
1 puszka mleczka kokosowego
sól, pieprz
papryka ostra i słodka
curry
garam masala
olej
Udka panierujemy w przyprawie do drobiu.
Podsmażamy na patelni.
Składniki na sos mieszamy.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy udka,
zalewamy je sosem i wkładamy do nagrzanego piekranika.
Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez około godzinę.
Wykonanie, zdjęcia, przepis: Aga
Tekst: Iza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz