poniedziałek, 19 stycznia 2015

Pierś z indyka z warzywami z woka

W poszukiwaniu zapachów i smaków uczę sie jak kombinować tak, aby ze składników, które są dostępne w kuchni wykreować coś nowego. Kombinowanie i łączenie składników odbywa się u mnie w głowie, a w rzeczywistości doprawiam danie tak, aby w danej chwili uzyskać w miarę idealny, jak dla mnie, smak potrawy. Idealny, to słowo jakże subiektywne. Ale im bardziej dojrzewamy, aby czegoś dokonać, coś wykreować, słowo to nabiera nowego znaczenia. Dążenie do ideału - to kwestia odwagi. Im więcej w nas odwagi, a zarazem spokoju i radości, tym nasze potrawy stają się lepsze.
Coraz częściej też sięgam do prostych i dostępnych u nas składników. 
Vegetę, którą moje babcie używały prawie do każdego dania, zastępują sól i pieprz. 
Dziś z dodatkiem sosu sojowego i małej szczypty papryk: ostrej i słodkiej. 
Cóż: z prostych składników: brokuła, cebuli, papryki, pieczarek, czosnku i pora - powstało danie - jak dla mnie idealne.


Pierś z indyka z warzywami z woka


kuchniasmakow.blogspot.com


filet z piersi indyka ( może być też kurczak) - pokroić w kostkę
3 cebule - obrać, pokroić w kostkę
1 por - pokroić w cieniutkie talarki
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka - pokroić w kostkę
300 g pieczarek - umyć, pokroić w paski
1 niewielki brokuł - porozdzielać na drobniejsze różyczki

2 woreczki ryżu jaśminowego (lub basmanti)
2 łyżki sosu sojowego
pieprz, sól, papryka w proszku: ostra i słodka - szczypta
masło, odrobina oleju

Ryż ugotować, odcedzić, odstawić do ostygnięcia. 
Na woku rozgrzać olej, wrzucić indyka, doprawić solą i pieprzem. Dodać cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pora. Dusić aż do miękkości. Całość przełożyć na talerz. 

Do woka wrzucić 2 łyżki masła, dodać  brokuła, paprykę i pieczarki, lekko poddusić, dodać sosu sojowego, popieprzyć, posolić.Dodać filet z indyka. Podsmażyć na ostrym ogniu. Doprawić do smaku. 
Do całości dodać ugotowany ryż. 

Smacznego!

kuchniasmakow.blogspot.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz