wtorek, 9 czerwca 2015

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

Kochani,

jeśli ktoś z Was potrzebuje na obiad czegoś sycącego i pożywnego, bo np. ma gro facetów do wykarmienia, to polecamy Wam gorąco zapiekankę z ziemniakami, szpinakiem i łososiem.
Są wśród nas tacy, którzy obiadu bez ziemniaków wyobrazić sobie nie mogą.
Nasza propozycja obiadowa zawiera ziemniaki w ciut innej wersji. Czas odkrywać nowe smaki i aromaty:)
Wersja podana w przepisie starcza na 2-3 osoby, ale zawsze możecie zwiększyć ilość składników.
Pamiętajcie tylko, żeby możliwie dobrze i z "sercem" doprawić sos beszamelowy. Niech jego smak będzie dość kwaskowaty, jednak bez przesady. Poprzez kontrast idealnie skomponuje się on z ziemniakami i łososiem.

A zatem do pracy ;)

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem



www.kuchniasmakow.blogspot,com


Składniki

5-7 ziemniaków (średnio - większych)
liście szpinaku
masło
czosnek
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
kawałek wędzonego łososia (może być też surowy)
2-3 pomidory lub pomidory suszone

Ziemniaki gotujemy, kroimy na cząstki. 
Liście szpinaku podsmażamy na maśle z czosnkiem. 
Doprawiamy pieprzem, solą i gałką.
Łososia dzielimy na cząstki, podobnie, jak i pomidory. 
Pomidory najlepiej obrać ze skórki, co by Wam się nic w gardle nie przykleiło.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy:
ziemniaki, szpinak, łososia, pomidory.
Robimy sos beszamelowy:

Sos beszamelowy:

We wrzątku (1 szklanka) rozpuszczamy 1 kostkę bulionu.
2 łyżki masła roztapiamy, dodajemy 2 łyżki mąki.
Do tak powstałej masy dodajemy bulion.
I do całości, zaraz po bulionie, 1 szklankę mleka.
Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, cytryną, vegetą.
Jeśli ktoś z Was nie ma cytryny, może użyć kwasku cytrynowego.

Zapiekankę zalewamy sosem, wstawiamy do gorącego piekarnika.
Całość zapiekamy w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez ok. 1 godzinę.

www.kuchniasmakow.blogspot.com

Smacznego!

Przepis, wykonanie i zdjęcia: Aga

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz