www.kuchniasmakow.blogspot.com |
Nasiona chia lub szałwia hiszpańska mają bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.
Dla tych, którzy nowości traktują z dużym sceptycyzmem, przytaczam kilka pozytywnych oddziaływań tych małych czarnych ziarenek.
- Nasiona zawierają więcej kwasów Omega-3 niż uznawany za ich skarbnicę łosoś atlantycki.
- Są bardziej bogate w wapń niż mleko.
- Zawierają więcej żelaza niż szpinak!
- Odznaczają się wysoką zawartością pełnowartościowego białka.
- Zawierają antyoksydanty - zapobiegają rozwojowi nowotworów.
- Zawierają potas - obniża ciśnienie krwi.
- Zawierają błonnik - reguluje trawienie.
- Zawierają magnez - koi nerwy.
- Zawierają fosfor - wzmacnia kości.
Stwierdza się, iż wyżej wymienione argumenty, opowiadające się za wykorzystaniem nasion chia
w przygotowaniu popołudniowego deseru, są bardzo przekonywujące.
Zaleca się zatem niezwłocznie udać się do kuchni, aby niżej opisany deser przygotować.
U wszystkich konsumentów tegoż deseru zaobserwowano dotychczas wzrost sił witalnych,
radości życia, spokój wewnętrzny i wzmocnienie układu nerwowego (próby prowokacji zostały przeprowadzone i uzyskały wynik pozytywny).
Pudding z nasion chia
www.kuchniasmakow.blogspot.com |
Pół szklanki nasion chia zalewamy 2 szklankami mleka (krowie, sojowe, każde inne).
Dodajemy dużą łyżkę miodu. Mieszamy.
Odstawiamy na co najmniej 3 godziny do lodówki.
Dekorujemy owocami: mango lub truskawki = świetna kompozycja smakowa.
Smacznego!
Przepis/ wykonanie/ foto/ inspiracja: Agnieszka Karalus
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz