niedziela, 22 maja 2016

Pudding z nasion chia (szałwia hiszpańska)

Pudding z nasion chia (szałwia hiszpańska)

www.kuchniasmakow.blogspot.com


Nasiona chia lub szałwia hiszpańska mają bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. 
Dla tych, którzy nowości traktują z dużym sceptycyzmem, przytaczam kilka pozytywnych oddziaływań tych małych czarnych ziarenek.

  • Nasiona zawierają więcej kwasów Omega-3 niż uznawany za ich skarbnicę łosoś atlantycki. 
  • Są bardziej bogate w wapń niż mleko. 
  • Zawierają więcej żelaza niż szpinak!
  • Odznaczają się wysoką zawartością pełnowartościowego białka.
  • Zawierają antyoksydanty - zapobiegają rozwojowi nowotworów. 
  • Zawierają potas - obniża ciśnienie krwi.
  • Zawierają błonnik - reguluje trawienie.
  • Zawierają magnez - koi nerwy.
  • Zawierają fosfor - wzmacnia kości. 

Stwierdza się, iż wyżej wymienione argumenty, opowiadające się za wykorzystaniem nasion chia 
w przygotowaniu popołudniowego deseru, są bardzo przekonywujące. 
Zaleca się zatem niezwłocznie udać się do kuchni, aby niżej opisany deser przygotować. 
U wszystkich konsumentów tegoż deseru zaobserwowano dotychczas wzrost sił witalnych, 
radości życia, spokój wewnętrzny i wzmocnienie układu nerwowego (próby prowokacji zostały przeprowadzone i uzyskały wynik pozytywny). 


Pudding z nasion chia

www.kuchniasmakow.blogspot.com

Pół szklanki nasion chia zalewamy 2 szklankami mleka (krowie, sojowe, każde inne).
Dodajemy dużą łyżkę miodu. Mieszamy. 
Odstawiamy na co najmniej 3 godziny do lodówki. 
Dekorujemy owocami: mango lub truskawki = świetna kompozycja smakowa. 


Smacznego!

Przepis/ wykonanie/ foto/ inspiracja: Agnieszka Karalus

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz