piątek, 20 maja 2016

Ryż z warzywami z woka

Ryż z warzywami z woka

Ryż

Ugotujcie wcześniej wodę, aby mieć przygotowany wrzątek do zalania ryżu. 
Do garnka o grubym dnie wrzucamy łyżkę masła klarowanego. 
Rozpuszczamy. Do garnka wsypujemy ryż (ja dałam ok. 2 szklanek). 
Prażymy ryż na maśle. Po chwili zalewamy gorącą wodą. 
Dolewamy wody tak, aby ryż dochodził do siebie w trakcie gotowania. 
Do ryżu można dodać trochę kostki rosołowej i curry. 

Warzywa z woka

3 cukinie
4 marchewki
1 por
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 puszka pomidorów krojonych

pieprz ziołowy, sól, kolendra, vegeta
1 łyżka klarowanego masła

Cukinie, marchewki obieramy - kroimy w półplastry.
Pora kroimy w pół-talarki.
Papryki w paseczki. 

Wszystkie warzywa wrzucamy do woka, dodajemy pomidory, podlewamy delikatnie wodą.
(Jeśli ktoś z Was ma wywar, może podlać je odrobiną wywaru z warzyw). 
 Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym, kolendrą i vegetą. 
Dusimy pod przykryciem ok. 20 - 25 minut. 

www.kuchniasmakow.blogspot.com


Smacznego!


1 komentarz: